Sint Eustatius – The Quill National Park

42

Bezoekers aan Sint Eustatius mogen een beklimming van The Quill niet overslaan. Deze 600 meter hoge uitgedoofde vulkaan bepaalt met zijn karakteristieke vorm het silhouet van het eiland. De Engelse naam is een verbastering van het Nederlandse woord ‘kuil’, hetgeen slaat op de diepe krater van deze vulkaan in ruste. Op 4 mei 1998 kreeg deze oude vulkaan (vanaf 250 meter hoogte tot en met de top en inclusief het interieur van de krater) de status van nationaal park. Het park wordt beheerd door de Sint Eustatius National Parks Foundation (STENAPA). Bezoekers dienen een trail tag van $ 3.- aan te schaffen. Deze is een jaar geldig. Het beste kunt u een dergelijke beklimming en eventuele afdaling in de krater onder begeleiding van een ervaren, lokale gids doen. Deze kan u ook veel vertellen over de flora en fauna die u onderweg tegenkomt.

Trails

Er zijn twee paden die naar boven leiden. De Old Quill Trail is door erosie echter in een slechte staat en ook erg steil. De meer recente Quill Trail (60 min) begint op de hoek van Rosemary Lane en Welfare Road in een buitenwijk van Oranjestad. Naargelang u stijgt wordt de tropische begroeiing weelderiger. Onderweg passeert u diverse uitkijkpunten met uitzicht op onder andere Oranjestad en Saba. Eenmaal boven hebt u drie opties: u kunt linksom over de kraterrand via de Panorama Trail (50 min) naar Panorama Point vanwaar u een prima uitzicht hebt over het eiland en de vulkaan; rechtsom over de kraterrand via de Mazinga Trail (90 min) naar Mazinga Peak, het hoogste punt van The Quill, met onderweg een fraai zicht op de krater, of rechtdoor via de Crater Base Trail (45 min) afdalen in de krater.

Krater

De krater heeft een diameter van 300 meter en een omtrek van 2 kilometer. De steile kraterwanden reiken 322 meter omlaag en zijn evenals de kraterbodem dicht begroeid met een indrukwekkend tropisch nevelwoud met talrijke orchideeën, boomvarens, mahoniebomen, palmbomen en een grote verscheidenheid aan mossoorten. Slangen, landkreeften, landkrabben en vogels zijn de vaste bewoners van dit nevelwoud. Behalve de genoemde trails telt het park nog een aantal wandelroutes, waaronder de Around the Mountain Trails aan de noord- (150 min) en zuidzijde (120 min) van The Quill.

White Wall

Aan de zuidflank van de vulkaan bevinden zich nog twee merkwaardige spelingen van de natuur: White Wall en Sugar Loaf. Twee immense platen van steen, een grote en een kleinere, die onder een hoek van circa 45 graden omhoog steken. Vanaf Fort de Windt hebt u goed zicht op beide platen. White Wall is onderdeel van het nationale park.

Rosemary Lane/Welfare Road
tel. 318-2884