Saba – Cottage Architectuur

32

De Sabaanse architectuur vertoont weliswaar overeenkomsten met de West-Indische bouwtradities van de omringende eilanden, maar de geografische beperkingen van het eiland – moeilijk toegankelijk, steile heuvels, smalle paden enzovoort – hebben geleid tot een geheel eigen bouwstijl. Qua uiterlijk en plattegrond vertonen de traditionele woningen op Saba veel overeenkomsten met de Zuidoost-Engelse cottages. West-Indische invloeden zien we vooral in de rijkelijk gedecoreerde galerij (porch) en ook de topgevel is vaak met houtsnijwerk (de zogenoemde gingerbread versieringen) versierd.

Traditioneel

Het traditionele Sabaanse woonhuis bestaat uit een centraal gelegen woonkamer met aan weerszijden een slaapkamer en aan de achterzijde een uitgebouwde stenen keuken met schoorsteen. Het geheel bestaat uit een houten constructie op een natuurstenen fundament onder een rood zadeldak. Het huis en dak zijn afgetimmerd met dunne, langwerpige houten plankjes (shingles). De huizen zijn vrij laag, dit in verband met mogelijk orkaangevaar. Om binnen toch een redelijke hoogte te verkrijgen, lopen de plafonds door tot in de kap. De klassieke kleurstelling is wit met groene deuren en luiken en een rood dak. De erven rondom de huizen hebben fraai gedetailleerde houten hekken of muurtjes van plaatselijk natuursteen. In grote waterbakken wordt het regenwater opgevangen (Saba kent geen watervoorziening, dus men is afhankelijk van regenwater.

Cottages

Interessante voorbeelden van Sabaanse cottages in Windwardside zijn Floral Cottage (1870), Poppies Cottage (1870), Bessie’s Cottage (1850), White Rose Cottage (1850), Storm’s Cottage (1890), Bonnie Brae (1870), Meadow View (1900), Weymouth Cottage (1870), Elfie’s Cottage (1910), Carpenter’s Place (1887), Scout’s House (1890) en Green Shutters (1900).