Bonaire – Washington Slagbaai Nationaal Park

1

Dit fraaie natuurpark beslaat de gehele noordwestelijke kop van Bonaire. Het is ruim 6000 ha groot en op 9 mei 1969 als eerste nationale park op de Nederlandse Antillen voor het publiek opengesteld. Het is vernoemd naar de voormalige plantages Washington en Slagbaai. Tegenwoordig behoren ook de voormalige plantage Brasil en het Gotomeer tot het parkgebied. In het park zijn twee autoroutes uitgezet, een lange en een iets kortere, die u een goed beeld geven van de diversiteit in natuurschoon. Ook is het mogelijk de hoogste top van het eiland, de ruim 240 m hoge Brandaris, te beklimmen. De baaien aan de westkust zijn ideaal om te zwemmen en te snorkelen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

Playa Chikitu

Dit strand ligt vol met wrakhout en andere aangespoelde rommel. De zee ziet er aantrekkelijk uit, maar zwemmen is hier levensgevaarlijk. Iets meer naar het noorden ligt Boka Chikitu, een grote inham waar de zee met enorme kracht tegen de rotsen beukt.

Supladó Blowhole

In deze kleine inham kunt u een opmerkelijke speling van de natuur zien. Het zeewater wordt hier met zoveel kracht in een opening in de rotsige kust geperst, dat het er aan de bovenkant met veel kracht weer wordt uitgeblazen.

Boka Kokolishi

De halfronde kalksteenplateau’s in deze inham worden regelmatig door zeewater overspoeld om daarna bijna majestueus weer leeg te stromen. De vele algen geven het zeewater hier een intrigerende, paarse gloed. Kokolishi betekent schelp en deze vindt u dan ook in overvloed in de Boka Kokolishi. Ook een zoektocht naar schelpfossielen zal iets opleveren.

Boka Bartol

Bij de zoutpannen van Saliña Bartol, kunt u flamingo’s zien. De gelijknamige inham Boka Bartol is de thuisplaats van onder andere Amerikaanse kleine zilverreigers, bruine pelikanen, bigua aalschovers en witbuikboebies.

Playa Funchi

Dit strand van kiezelstenen nodigt niet uit om op te gaan liggen, maar de zee is hier net als bij het noordelijker gelegen Playa Bengé heerlijk om in te zwemmen. De noordkant van deze baai is ook voor snorkelaars zeer aantrekkelijk.

Boka Slagbaai

De naam Slagbaai is een verbastering van ‘Slachtbaai’. Hier werden vroeger geiten geslacht, gezouten en vervolgens naar Curaçao verscheept. Later werd hiervandaan ook zout verscheept. angs de baai staan nog altijd het 19de-eeuwse douanekantoor, zoutmagazijn (mangasina) en opzichtershuis.