Aruba – Parke Nacional Arikok

1

Dit 34 km2 grote natuurpark is in 1972 gesticht. Het ligt in het zuidoosten rond de twee hoogste heuvels van het eiland, de Jamanota (189 m) en naamgever Arikok (188 m). In dit aantrekkelijke natuurpark krijgt u een goede  indruk van de Arubaanse flora en fauna. In het park groeit een groot aantal lokale boomsoorten, waaronder brazielbomen, breba, hobada, iloba, shimarucu, watapana en wayaká. Ook diverse inheemse cactussoorten zijn goed vertegenwoordigd, waaronder de kadushi, bushi en de kadushi di colebra. In de lucht kunt u prikichi’s, kolibries, Caribische spotlijsters, Andesmussen en troepialen zien vliegen. Op de grond is de groene leguaan goed vertegenwoordigd en in grotten en onder overhangende rotspartijen treft u de langtongvleermuis in groten getale aan. De santanero en de zeer giftige, maar schuwe Arubaanse ratelslang zijn eveneens vertegenwoordigd. In het park zijn enkele onverharde wegen waar u met de auto kunt rijden en er zijn diverse wandelroutes uitgezet. Ook heeft men op het terrein een authentiek lemen cunucu-huisje met bijbehorende varkens- en geitenkoraal herbouwd. Zo kunt u goed zien hoe de Arubanen in de 19de eeuw woonden en leefden. Verder zijn op diverse plekken in het park eeuwenoude indiaanse rotstekeningen te zien. Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van het park.

1. Cas di Torto

In de cunucu woonden de boeren vroeger in huizen van leem. Een dergelijk cas di torto is hier op traditionele wijze herbouwd. Het dak is gemaakt van cactushout en de muren zijn van leem en gras. Het huisje bezit een woonkamer, keuken en slaapkamer. Samen met het schuurtje, toilet en de dorsvloer geeft het een goed beeld van de traditionele Arubaanse levenswijze in de 19de eeuw.

2. Guadirikiri

De grotten van Guadirikiri zijn goed toegankelijk. Het grottenstelsel bestaat uit twee ruime kamers, die door openingen in het dak worden verlicht. De hoogte varieert van 3 tot 7 m. De totale lengte beloopt zo’n 150 m. Ruim 1 km ten zuiden van Guadirikiri ligt de Tunnel of Love. Deze onderaardse tunnel kunt u bezoeken. Indiaanse rotstekeningen Op diverse plaatsen in het park zijn eeuwenoude indiaanse rotstekeningen te zien. De meeste kunt u vinden in en rond de grotten langs de kust. De mooiste en de enige met een voor ons herkenbare voorstelling – een vogel – is aangebracht op een grote grijze kei in Cunucu Arikok.

3. Cunucu Arikok

Vlak bij de westelijke parkingang ligt dit omheinde, 11 ha grote wandelgebied. Het landschap wordt hier in hoge mate bepaald door grote grijze tonalietkeien en hoge Kadushi zuilcactussen. Langs de keurig onderhouden wandelpaden staan bij de diverse bomen en planten informatieve naambordjes. De hier meest voorkomende vogelsoort is de groengele Prikichi.

4. Cero Arikok

Vanaf de ingang van Cunucu Arikok loopt een pad naar de top van de Arikok. Het eerste deel van de beklimming gaat door de dichtbegroeide helling van Cero Boonchi. Daarna gaat de klim verder over de kale helling van de Arikok. Vanaf de top hebt u een fraai panoramisch uitzicht over het eiland.

5. Boca Prins

Bij deze grote inham in de noordoostkust beukt de zee met enorme kracht tegen de rotsen. Het bijbehorende witte strand is een prima plek om te picknicken. Zwemmen is hier uit den boze! Vlakbij liggen de Boca Prins Duinen. Net als bij California Point vindt u hier parelwitte duinen te midden van rotspartijen en een steenachtige ondergrond.

6. Fontein

Dit gebied dankt zijn naam aan de aanwezigheid van een zoetwaterbron. De grotten in Fontein bezitten mooie druipsteenpilaren en op de wanden en zoldering is een groot aantal indiaanse rotstekeningen te zien. De grootste grot is bijna 30 m lang en gemiddeld 13 m breed. De totale lengte van de grotten is 95 m.